Кулінарія

Смажені пиріжки з легким, начинка, тісто і докладний покроковий рецепт приготування

Пиріжки з говяжьими легкими, домашній покроковий рецепт

Пиріжок – це кулінарне диво, створене людиною, з тіста з начинкою. Крім цього, він дуже зручний для вживання в будь-яких умовах: на відпочинку в робочій сфері, в польових умовах або вдома – калорійне і ситне блюдо, яке цілком може замінити людині або обід, або вечеря.

З чим тільки не пристосувався людина робити начинку для пиріжків – з легким, капустою, грибами, картоплею, з цибулею, з яйцем, з м’ясом і печінкою, з лівером, потрошками та іншими субпродуктами.

На цей раз я хочу вам запропонувати смажені пиріжки з легким і, звичайно, з коров’ячим, бо корова – тварина благородна і єдине в світі, яке вдихає кисень і видихає кисень. Одного разу приготувавши ці чудові пиріжки, ви знову і знову будете повертатися до цієї страви.

У Європі, так і в світі в цілому, практично не використовують цей субпродукт, крім Німеччини, де, так само, як в нас, «легкі» готують у вигляді самостійної страви, для других страв, так і основним компонентом в салатах і супах.

При приготуванні пиріжків з легкими потрібно врахувати деякі нюанси. У легкого структура пориста і наповнена повітрям, тому в процесі варіння воно плаває нагорі. Звичайно, можна притиснути його чимось важким, але краще не чіпати, прикрити кришкою і час від часу перевертаючи і придавлюючи його, тому як при варінні воно набирає в себе воду і опускається природним чином.

Щоб зробити правильну начинку важливо не переварити легке (але у зв’язку з пористістю, воно прогрівається дуже повільно) і в подальшому – не пересмажити. Для того щоб все у вас вийшло, просто дотримуйтесь інструкції рецепта.

Раніше, в радянські часи, «легке» в магазинах коштувало копійки, і тісто завжди ставили самі, тому це блюдо було частим гостем на нашому столі, як, думаю, і в інших сім’ях. І зараз, яловиче легке коштує в рази менше м’яса, тому я б назвав цей рецепт бюджетним та економічно вигідним, з урахуванням якості, смаку і корисність цього продукту для організму.

Інгредієнти для пиріжків

Тісто

  • 500 гр Борошно (біла, пшеничне, вищий сорт);
  • 150 мл – Вода;
  • 11 гр – Дріжджі сухі (один пакетик, краще французькі або турецькі);
  • 150 мл – Молоко (можна кефір);
  • 10-15 гр – Сіль (чайна ложка);
  • 30-40 гр – Цукор (1 столова ложка);
  • 25 гр – Масло вершкове;
  • 50 гр – Сметана;
  • 25 мл – Масло рослинне (столова ложка);
  • 1 шт – Яйце куряче.

Начинка

  • 1 кілограм яловичого легені;
  • 200 грам (орієнтовно) цибуля ріпчаста;
  • 100 грам – масло вершкове;
  • 5 горошин запашного перцю;
  • 3 лаврового листочка;
  • перець чорний мелений, за смаком;
  • сіль за смаком.
  • 150 грам масла рослинного, дезодорованої, для смаження начинки і пиріжків.

Спосіб покрокового приготування пиріжків з начинкою з легкого

Спочатку необхідно зайнятися тестом.

  • приблизно 100 грам борошна просіваємо через сито в підходящу для цього посуд з кришкою;
  • додаємо дріжджі (грам 6-8), 1 столову ложку цукру і кип’ячену, теплу воду;
  • все змішуємо і суміш , ставимо у тепле місце настоятися і піднятися, приблизно, протягом 30 хвилин;
  • в цей час, підігріваємо молоко і розчиняємо в ньому вершкове масло;
  • потім у молоко додаємо сметану, цукор, що залишився, сіль і одне куряче яйце. Весь склад гарненько збиваємо;
  • потім, коли опара підійшла, в каструлю (посуд) додаємо підготовлене молоко зі сметаною, цукром, сіллю і курячим яйцем;
  • починаємо поступово додавати борошно, при цьому, весь час замішуємо тісто руками;
  • в останню чергу додаємо рослинне масло, продовжуючи замішувати тісто рукою.

Готовність і кількість тесту полягає в тому, що воно не повинно прилипати до рук, але і не повинно бути надто щільним.

Потім, замішане тісто в каструлі, накриваємо кришкою і знову ставимо підніматися в тепле місце на 1-2 години.

З готового тіста руками скачуємо рівні за розміром кульки (як м’ячі для настільного тенісу) і все тісто ділимо на стільки рівних частин, скільки вийде.

Потім, на стіл, на обробну дошку, насипаємо трохи борошна і розкочуємо качалкою кульки. Повинні вийти кругленькі коржики – кружечки товщиною приблизно 0,3-0,5 см у діаметрі 12-15 сантиметри.

P. S. Якщо кому-то важко займатися тестом або є необхідність спростити процес, можна придбати готове в магазині кулінарії.

Продовжимо. До цього часу начинка повинна бути готова, для чого:

  • в підходящу каструлю (посуд) наливаємо води стільки, щоб вона приховувала шматок легкого, і доводимо воду до кипіння;
  • опускаємо, добре промите легке у окріп, варитися, попередньо додавши в окріп сіль і перець за смаком, кілька горошин запашного перцю і три листочка лаврового листа;
  • варимо орієнтовно 1,5-2 години, час від часу наминати його, щоб з нього вийшов зайвий повітря;
  • після цього дістаємо і остуджуємо його під символічною пресом (наприклад між обробними дошками чи тарілками, під невеликим гнітом, до кімнатної температури (за цей час легені позбудуться від зайвої води);
  • потім, розрізаючи легке на шматки, очищаємо його структуру від прожилок, трахеї, бронхів і пропускаємо шматки через великі осередки сталевого фільтра м’ясорубки;
  • далі, нарізаємо, не зовсім мілко, ріпчасту цибулю (але і не крупно) і трохи пасеруємо його в сковороді;
  • після цього, додаємо вершкове олію, розігріваємо його і тоді викладаємо в сковороду отриманий фарш з яловичини легені;
  • акуратно перемішуючи, додавши сіль і перець, за смаком, помішуючи, обсмажуємо фарш з легкого з цибулею, орієнтовно 10-15 хвилин, на середньому вогні;
  • після того, як буде помітно, що маса почала присмажуватися, вимикаємо вогонь і начинку прибираємо, щоб вона охолола;

Як ліпити пиріжки

  • у центр кожного розкатаного кружечки тіста, викладаємо підготовлену начинку, з фаршу. На кожен пиріжок має припадати, орієнтовно, за 1-1,5 столової ложки начинки;
  • звертаємо увагу на те, щоб акуратно, але сильно, скріплювати, защеплять, краї тіста, щоб вийшли герметично закриті пиріжки і щоб вони не розкрилися при впливі температури.

Заздалегідь розігріваємо сковороду до середньої температури. Начинка практично готова для вживання, і тому достатньо лише підсмажитися тесту.

При цьому, у сковороду наливаємо, орієнтовно 0,5 сантиметра рослинного масла.

Обсмажуємо пиріжки до повної готовності з обох сторін. Стежимо за вогнем і не даємо перекалиться маслу. Рум’яні пиріжки, з пилу, з жару, відразу подаємо до столу.

  • Підготовка до приготування займає – 2,5 години.
  • Готування займає – 2,5-3 години.

Харчова цінність пиріжків з начинкою з яловичого легкого

  • На 100 грам страви – 115,9 ккал
  • Білки – 13,2
  • Жири – 5,9
  • Вуглеводи – 1,7